Monique Clarijs-de Bruijn

Monique Clarijs-de Bruijn woont met haar man in Rotterdam Zuid en wandelt met veel plezier iedere dag met haar hond Beppie. Daarnaast vindt ze het heerlijk om uitgebreid te koken voor vrienden en familie. Sinds oktober 2018 rijdt ze het hele land door als verpleegkundig specialist. Ze dient chemotherapie of immuuntherapie toe via het infuus bij patiënten thuis.

“Gemiddeld zijn wij anderhalf tot twee uur bij een patiënt thuis. Je komt als het ware op visite bij de patiënt. Maar het is niet zo dat patiënten ons moeten entertainen. We praten over van alles en nog wat, maar als daar geen behoefte aan is respecteer ik dat. Laatst gaf een patiënt de opmerking tijdens zijn mogelijk laatste chemokuur 'Jullie hebben deze dag en deze behandeling vandaag absoluut niet beladen gemaakt! En dat is heel fijn'. Dat was voor mij een enorm compliment!”

Waar haar zorghart sneller van gaat kloppen
“In 1986 begin ik met de opleiding tot verpleegkundige, nog onbekend welke richting ik op wil gaan. In de jaren die volgen doe ik veel ervaring op in o.a. neurologie, interne geneeskunde, cardiologie en palliatieve zorg. Zowel in de rol van verpleegkundige als in de functie van leidinggevende.” Maar het wordt snel duidelijk dat haar hart ligt bij het zorgen voor patiënten met een oncologische aandoening. “Het mooie aan het zorgen voor deze patiëntengroep is het feit dat jij echt iets kan betekenen voor deze mensen. Je ontmoet patiënten in een verdrietige en angstige periode in hun leven. Ze weten vaak niet wat hen te wachten staat. Door een luisterend oor te bieden, uitleg te geven over dingen die komen gaan en vragen te beantwoorden geef je hen de aandacht die ze nodig hebben.”

De overstap
Toen een vriendin van Monique ruim twee jaar geleden de overstap naar Care4homecare maakte wekte dat haar nieuwsgierigheid. Helaas was dat niet in het vakgebied oncologie. Tot een jaar geleden! Het was een moeilijke stap om weg te gaan in het ziekenhuis waar ze toen werkte. “Ik had een belangrijke rol als verpleegkundig specialist in de research en ik zorgde voor een grote groep patiënten. Ik had veel fijne collega’s om mij heen waar ik het goed mee kon vinden. Maar het idee om mee te werken aan de verdere ontwikkeling van oncologische zorg thuis, sprak mij enorm aan.
Dus heb ik de sprong in het diepe gewaagd en tot op heden zonder spijt.” Wat haar vooral het meeste werkplezier geeft is dat patiënten het zo prettig vinden als zij langskomt. Het ziekenhuis is ook goed geeft ze aan, maar de huisbezoeken zorgen voor tijdbesparing voor de patiënt. Daarnaast zorgt het voor minder belasting, ook voor de mantelzorgers. “Maar zeker ook de collega’s van Care4homecare maken mijn werk iedere dag weer erg plezierig. Iedereen om mij heen is zo gedreven in zijn werk.”