Bianca Hendriks

Met jarenlange ervaring in zowel de wijkverpleging als op de pijnpoli in het ziekenhuis draagt Bianca Hendriks een goedgevulde rugzak vol ervaring op haar rug. Met deze kennis, kunde en diverse functies vroeg ze zich eind 2019 hardop af: ‘waar ligt nu echt mijn zorghart?’ Het antwoord liet niet lang op zich wachten. In januari 2020 startte ze als verpleegkundig specialist bij Care4homecare. En dat jasje past haar als gegoten. Zo veelzijdig als haar carrière, is ook haar persoonlijk leven. Familie is belangrijk. Zo is ze gek op dieren en runt ze samen met haar man en dochter een hengstenhouderij aan huis. In de vrije uurtjes zien we haar op het volleybalveld in actie en in de winter skiet ze regelmatig de pistes af.

Hier ligt mijn zorghart
Bianca was aanwezig op een congres in Valencia toen ze in aanraking kwam met een deel van het team van Care4homecare. Ze raakte met ze aan de praat en hoorde dat het team een verpleegkundig specialist in het Oosten zocht. Diezelfde dag nog kreeg ze een uitnodiging om een dag mee te lopen bij Car4homecare. Hierna viel alles op z’n plek. “Ik wist altijd al dat de mix tussen de complexe ziekenhuiszorg en de zorg bij mensen thuis de perfecte combinatie voor mij was. In mijn werk als verpleegkundig specialist bij Care4homecare stap ik achter de voordeur van de patiënt en leer ik de persoon achter de patiënt kennen. Hierdoor kijk ik met andere ogen naar deze persoon en dat is enorm waardevol. Je kunt veel sneller signaleren welke zorg nodig is. Als verbindende schakel roep ik waar nodig alle betrokken zorgprofessionals om tafel. Zo kijken we samen naar wat de patiënt nodig heeft, hoe we dat gaan aanvliegen en zorgen we ervoor dat de neuzen dezelfde kant op staan.” Ook voor de patiënt zelf zijn er voordelen aan de thuisbehandeling geeft ze aan. “Voor veel mensen is de behandeling belastend. Ze moeten vaak ver reizen naar het ziekenhuis, wat veel energie kost. Door het geven van de ziekenhuisbehandeling aan huis, in hun vertrouwde omgeving, is het voor de patiënt een veel comfortabelere setting. Ik geloof dat we daardoor betere zorg leveren en echt bijdragen aan de kwaliteit van leven.”  

Mijn voelsprieten staan altijd aan
“Vaak ben je alleen op pad. Daardoor heb ik altijd mijn voelsprieten aanstaan. Naast de medische behandeling, luister ik naar het verhaal dat mensen vertellen en geef ik antwoord en adviezen op de vragen die er leven. Dat maakt dat je als zorgverlener je steentje kan bijdragen in het leven van een ander.” Op de vraag wat ze niet meer kan missen in haar werk reageert ze snel en lachend: “Mijn telefoon! We zijn 24/7 bereikbaar en omdat je vaak alleen op pad bent, hebben we een team waarop we dag en nacht kunnen terugvallen. Dat is heel bijzonder en geeft echt een meerwaarde voor de zorg die we leveren”. Dat beeld wordt bevestigd wanneer ons gesprek wordt onderbroken door een telefoontje van een huisarts die wil overleggen over een patiënt. Een mooi voorbeeld van hoe de zorg, ook aan huis, 24/7 doorgaat.

Gedreven door data en onderzoek
Altijd al heeft Bianca zich bezig gehouden met wetenschappelijk onderzoek naast haar werk achter de voordeur. Ook bij Care4homecare ziet ze kansen: “Er ligt veel data waar we meer mee kunnen doen, zoals het zoeken naar patronen in zorgprogramma’s of analyseren welke medicijndosering het beste past in welke situatie. Dat wil ik graag ondersteunen met wetenschappelijk onderzoek, om zo telkens weer de zorg beetje bij beetje te verbeteren.”