Lot Bosman

Het is maandagochtend 06:00 als de wekker gaat van Lot Bosman. Zij is anesthesioloog in het Erasmus Medisch Centrum en werkzaam als Medisch Specialist bij Care4homecare. Vanuit Gouda pakt ze in de vroege ochtend de trein naar Rotterdam. Bewapend met een goede kop koffie komt ze drie kwartier later aan bij het ziekenhuis. Om half 8 in de ochtend bereidt ze zich al omgekleed en wel voor op de operatie die om 08:00 start. In het weekend ervoor had ze achterwachtdienst bij Care4homecare waarbij ze 24 uur klaarstaat voor mensen met ernstige spasticiteit die gebruik maken van ITB-therapie. Benieuwd naar haar motivatie als Medisch specialist bij Care4homecare? Daar vertelt ze graag meer over!

Mijn werk als anesthesioloog in het ziekenhuis
Als anesthesioloog ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van een patiënt tijdens de operatie. Dat begint al bij de voorbereiding op de operatie. Ik bespreek samen met de patiënt wat hem of haar allemaal te wachten staat. Ook onderzoek ik of de patiënt de operatie en narcose aankan en welke vorm van anesthesie (verdoving) het meest geschikt is. Tijdens de operatie houd ik continu alle vitale lichaamsfunctie, zoals hartslag, bloeddruk en ademhaling in de gaten. Na de operatie blijf ik verantwoordelijk voor het bewaken van deze lichaamsfuncties en geef ik instructies over de pijnbestrijding. Een uitdagende functie, waar het werken bij Care4homecare een waardevolle en interessante aanvulling op is.

Mijn werk als Medisch specialist bij Care4homecare
Na de opleiding geneeskunde en specialisatie anesthesiologie, heb ik mij verder verdiept in de Pijngeneeskunde. Ik heb mijn opleiding in het Erasmus gevolgd. Toen er daar een collega uitviel die ook bij Care4homecare werkte, werd mij gevraagd of ik tijdelijk die collega wilde vervangen als Medisch specialist. Dat is me uiteindelijk zo goed bevallen dat ik er vandaag de dag nog steeds werk. Nu heb ik een paar keer per maand achterwachtdienst. Dat houdt in dat ik 24 uur per dag bereikbaar ben voor eventuele calamiteiten met name op het gebied van patiënten met ITB-therapie. Dat zijn mensen die last hebben van ernstige spasticiteit of pijn en met behulp van een geïmplanteerde medicijnpomp gericht medicijnen toegediend krijgen. Gelukkig zijn er niet vaak noodgevallen. Als ze er wel zijn dan lost vaak de verpleegkundig specialist het probleem telefonisch of in de thuissituatie op. In sommige gevallen lukt dat niet altijd en dan overleg ik met hen over wat de patiënt op dat moment nodig heeft. Zo heeft mijn werk in het ziekenhuis raakvlakken met mijn werk als Medisch Specialist bij Care4homecare.

We kennen de patiënt door en door
Ik kan me mijn eerste werkdag bij Care4homecare nog goed herinneren. Ik liep die dag mee met Heinrich, de Medisch directeur. De ambitie van het team spatte er vanaf. Ik stond versteld van de kunde, toewijding en motivatie om er echt iets van te maken. Ik merkte direct de hoge mate van betrokkenheid op die de verpleegkundig specialisten hebben bij de patiënten. Omdat ze deze mensen in hun eigen leefomgeving behandelen, kennen ze hen door en door. Er hangt een heel andere sfeer dan in het ziekenhuis. Patiënten voelen zich bij een thuisbehandeling vaak veel meer op hun gemak. Ik verwonderde me over alle voordelen die een thuisbehandeling met zich meebrengt. Vandaag de dag maakt dat het werken bij Care4homecare nog steeds heel bijzonder.

Een andere kijk op de zorg die we leveren
Het werken hier heeft mij een heel andere kijk gegeven op de zorg die we leveren. Wij zien het totaalplaatje van de patiënt waardoor we verder kijken dan het medisch inhoudelijke. De behandeling vindt plaats in de eigen leefomgeving. Hierdoor zien we met eigen ogen wat belangrijk is voor deze persoon. Dat is heel waardevol voor de keuzes die we als zorgprofessional maken. We kunnen ook vaak direct het resultaat zien bij de patiënt. Als dat niet aan de verwachting voldoet, zien we snel wat nodig is om bij te sturen. Dit is één van de vele voordelen van een thuisbehandeling.

Een thuisbehandeling kan echt een verschil maken
Care4homecare laat zien dat er ook mogelijkheden buiten het ziekenhuis zijn, met name voor de behandeling van spasticiteit en pijn. Ik hoop dan ook in de toekomst dat we landelijk met nog meer revalidatiecentra en ziekenhuizen gaan samenwerken. Ik ben ervan overtuigd dat thuisbehandelingen echt een verschil kunnen maken in de levenskwaliteit van patiënten. Ook voor mensen die al een geïmplanteerde medicijnpomp hebben, maar waarbij de nazorg nog in het ziekenhuis gebeurt. Des te meer patiënten en zorgprofessionals bekend zijn met de mogelijkheden van een thuisbehandeling, des te beter we met elkaar een goede keuze kunnen maken die past bij de behoeften en wensen van de patiënt.