Ernstige spasticiteit of pijn

Eén van de therapieën die Care4homecare uitvoert bij patiënten thuis, is intrathecale toediening van baclofen oftewel ITB. Deze therapie is voor mensen die last hebben van ernstige spasticiteit waarbij andere therapieën niet meer voldoende werken. Misschien vraagt u zich af of u in aanmerking komt voor deze behandeling. Dit kan Care4homecare samen met uw behandelaar bij u thuis of in uw verpleeghuis beoordelen. Wanneer u deze ITB therapie al heeft, verzorgt Care4homecare de vervolgbehandelingen bij u thuis.

Wat houdt de ITB-behandeling in?
Via een geïmplanteerde pomp wordt het medicijn baclofen direct in het vocht rondom het ruggenmerg toegediend, ook wel de intrathecale ruimte genoemd. Deze manier van toedienen maakt het mogelijk met een veel lagere hoeveelheid baclofen de spasticiteit direct te behandelen daar waar deze ontstaat. Daardoor wordt een sterker effect verkregen dan met tabletten. Zo is de kans op algemene bijwerkingen kleiner. De pomp wordt in een gespecialiseerd ziekenhuis operatief geïmplanteerd.

Wat is de rol van Care4homecare?
De geïmplanteerde pomp moet bijgevuld worden. Voorheen moest de patiënt daarvoor iedere keer naar het ziekenhuis. Doordat mensen met ernstige spasmen kwetsbaar zijn en vaak beperkt in hun bewegingsvrijheid, is dat een belastende en kostbare onderneming. Care4homecare zorgt ervoor dat de verpleegkundig specialist naar de patiënt thuis gaat. Door innovatieve communicatietechnieken is er altijd supervisie op afstand aanwezig. Een sprong voorwaarts in de kwaliteit van leven van de patiënt en de mantelzorgers.

De toediening thuis vindt plaats onder steriele omstandigheden. Het vullen van de pomp gebeurt op afspraak en duurt ongeveer 45 minuten.