Van ziekenhuisbed naar thuis op de bank

25-09-2017

Nederland vergrijst. Het aantal chronisch zieke patiënten stijgt en de druk op de kosten neemt toe. Deze ontwikkeling in het zorglandschap is niet nieuw maar wel urgent. De oplossing voor de problematiek ligt dichtbij huis. Heel dichtbij huis. Ziekenhuiszorg is namelijk ook thuis mogelijk, in je eigen vertrouwde omgeving. Toekomstmuziek? Nee inmiddels is het realiteit voor veel patiënten. In 2010 startte Care4homecare als  eerste ambulante kliniek in Nederland. 

Onderzoeken wijzen uit dat 46% van alle ziekenhuiszorg verplaatst kan worden naar zorg op locatie. Bij de patiënt thuis dus. Een voorbeeld hiervan is het rapport ‘no place like home’ van adviesbureau Gupta Strategists uit 2016. In deze lijn startte Care4homecare in 2010 het innovatieve zorgconcept wat inmiddels een onmisbare dienstverlening is voor veel patiënten. Namelijk hoogcomplexe zorg thuis ontvangen. Dit betekent minder ziekenhuisbezoeken voor de patiënt en hun mantelzorger en kostenbesparing in de zorg.

Hoe is dit mogelijk?
Het klinkt als een pioniersmissie. En zo begon het 7 jaar geleden ook. Inmiddels is de organisatie door de wol geverfd. De kwaliteit van de zorg wordt gegarandeerd door hoogopgeleid personeel en slimme technieken. Via een beveiligde live-verbinding vanuit de thuissituatie van de patiënt overlegt de verpleegkundig specialist met een medisch collega. “Van wezenlijk belang”, zo zegt Dr. Heinrich Moser, medisch directeur Care4homecare, “met de dubbele controle garanderen we de veiligheid van onze patiënten.”

Plannen voor de toekomst
Frank Huygen, Sectorhoofd Centrum voor Pijngeneeskunde in het Erasmus Medisch Centrum: “Vanuit het EMC in Rotterdam doen we in samenwerking met Care4homecare onderzoek naar de vele mogelijkheden van specialistische thuisbehandeling. Care4homecare voert de nazorg van complexe therapie bij mensen met spasmen en chronische pijn thuis uit. De plannen om deze dienstverlening uit te breiden naar andere therapieën op het gebied van oncologie en palliatieve zorg zijn in een vergevorderd stadium.” Een uitkomst voor patiënten die minder patiënt maar meer ‘gewoon mens’ willen zijn.